Cele mai periculoase forme de cancer de piele afecteaza in prezent de doua ori mai multe persoane decat acum 20 de ani, iar de vina sunt bronzatul in exces, fara protectie si abuzul de sedintele la solar. Subiectul a fost dezbatut, la "Povestiri de noapte"
Specialistii avertizeaza neincetat ca solarul este cu mult mai daunator sanatatii pielii decat razele solare, iar expunerea inutila a corpului la iradierea cu ultraviolete poate sa aiba consecinte deosebite pe termen lung.
Efortul de a merge la solar nu merita nici din punct de vedere estetic, intrucat rezultatele sunt de cele mai multe ori dezastruoase. Culoarea este departe de a fi naturala, iar petele care apar pe piele sunt complet inestetice.
Cercetatorii trag un semnal de alarma si declara ca melanomul malign a devenit cea mai comunca forma de cancer pe care o fac femeile in jurul varstei de 20 de ani.
Persoanele cu pielea alba, cu alunite si pistrui trebuie sa fie inca si mai atente atunci cand se expun la soare, pentru ca ele risca cel mai mult sa se imbolnaveasca. De asemenea, persoanele cu tenul alb ar trebui sa evite sa mearga la solar, fiindca, dupa ce ca isi asuma riscuri uriase in legatura cu sanatatea lor, nici nu vor capata bronzul pe care si-l doresc.
Inca din 1920, celebritatile de la Hollywood au trimis urmatorul mesaj: pielea bronzata este frumoasa. In anii 1950 si 60, filmele care aveau scene cu plaje insorite promovau intens bronzul prin actori precum Annette Funicello si Frankie Avalon. George Hamilton a fost promovat ca baiatul cu ten perfect bronzat, in acest fel generatii intregi au preluat ideea ca pielea bronzata exprima ideea de sanatate.
Actrita Brigitte Bardot este un exemplu graitor al efectelor pe termen lung ce apar dupa expunerea la soare. Actrita franceza a jucat in numeroase filme in anii 1960, dar prin 1980 pielea ei a inceput sa arate foarte rau.
Cu toate aceste este extrem de dificil sa renunti la starea de confort momentan pe care ti-o da un ten mai colorat. Daca nu ai fost inzestrata de la mama natura cu un ten masliniu tanjesti toata viata sa il ai, dar slava domnului ca au fost inventate si alte solutii mai putin riscante de al obtine.
Este adevarat ca nici acestea nu sunt perfecte, dar probabil ca in cativa ani se va ajunge atat de departe cu solutiile incat efectele negative vor fi zero.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu